cvfotoEmri : Anastas

Mbiemri : Angjeli

Datëlindja: 06.05.1956

Vendlindja : Sarandë

Vendbanimi :Tiranë

Cel: 068 20 54 462

Email: anastas.angjeli@parlament.al

 

EDUKIMI DHE KUALIFIKIMET
1977-1981—Diplomuar në Universitetin e Tiranës, Fakulteti Ekonomik, Departamenti i Financës

1987—Kandidat i Shkencave

Shtator 1991-Shkurt 1992—Studime në Financa Publike në Departametin e Shkencave Ekonomike, Universiteti i Barit (Itali)

1992—Docent

1994-  Doktor

1994—Profesor i Asociuar

1999—Profesor

2003—Doctor Honoris Causa i “Business University in Istanbul” (Turqi)

2009—Akademik i Asociuar

2012—Akademik (Anëtar i Akademisë së Shkencave së Shqipërisë)

2014- Anëtar i Akademisë Europiane të Shkencave dhe Arteve

EKSPERIENCA NE PUNE

1980-1982—Specialist finance në një kompani shtetërore dhe ekonomist në Bankën e Shqipërisë, Dega Sarandë

1982-1998—Profesor i Financave Publike, Fakulteti i Ekonomisë, Departamenti i Financës, Universiteti i Tiranës

Shtator 1990-Janar 1991—Këshilltar i Kryeministrit në një grup prej 4 profesorësh për përgatitjen e tranzicionit ekonomik, nga ekonomia e centralizuar drejt ekonomisë së tregut

Janar-Shkurt 1991—Zv.Ministër i Financave

Shkurt-Qershor 1991—Ministër i Financave

Shtator 1997-Shator 1998—Anëtar i Asamblesë Kombëtare/Anëtar i Komisionit parlamentar për përgatitjen e Kushtetutës së Shqipërisë e miratuar me referendum popullor në Tetor 1998

Prill 1998-Tetor 1998–Ministër i Punës dhe Çështjeve Sociale

Tetor 1998-Janar 2002—Ministër i Financave

1999-2000—Kryetar i grupit të punës për përgatitjen dhe miratimin e Strategjisë Kombëtare për Zhvillim Ekonomik dhe Social të Shqipërisë në bashkëpunim të ngushtë me FMN dhe BB

Dhjetor 2003-Shtator 2005—Ministër i Ekonomisë

Mars 2004-Mars 2005—Zv.Guvernator i BERZH-it /Londër

1992-2005—Deputet i Kuvendit të Shqipërisë

Dhjetor 2005—Kryetar i Bordit të Institutit Shqiptar për Reforma dhe Zhvillim

2008—Drejtor Ekzekutiv i Qëndrës Mesdheu;Profesor me kohë të pjesshme në Universitetin Iliria (Prishtinë); Profesor me kohë të pjesshme në Universitetin Ndërkombëtar të Strugës (Maqedoni)

2009—Rektor i Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë; Anëtar i Akademisë së Shkencave së Shqipërisë

Qershor 2013 – Deputet në Kuvendin e Shqipërisë

KARRIERA POLITIKE

Tetor 1996-Prill 1998—Këshilltar në Bashkinë e Tiranës

1992-2005—Deputet i Kuvendit të Shqipërisë;Zv.President/President i Komisionit të Ekonomisë,Tregtisë dhe Buxhetit

AKTIVITETE SHKENCORE DHE PUBLIKIME

Autor dhe bashkëautor i disa librave:

 • Financat dhe Krediti (1998)
 • Sektori financiar i tregtisë (1998)
 •  Bursa (1991)
 • Financat publike në Shqipëri (1992)
 • Doni të rritni vlerën e parave tuaja? ( 1993)
 • Financat publike (1994)
 • Marrëdhëniet ndërkombëtare ekonomike dhe financiare (1995)
 • Ekonomia bankare (1998)
 • Marrëdhëniet ekonomike-financiare të shtetit me sektorin e bujqësisë  (l988)
 • Leksione nobel në ekonomi (katër vëllime 2003-2005)
 • Ekonomia, aspiratat e saj për integrime rajonale dhe euro-atlantike (2004)
 • Tranzicioni dhe liria ekonomike (2007)
 • Hyrje në ekonomi (2010)
 • Mikroekonomia (2010)
 • Marketingu bankar (2010)
 • Tranzicioni dhe liria ekonomike në Shqipëri (Versioni Anglisht 2011)
 • Ditari i tranzacionit ekonomik (2013)
 • Ndërhyrja e shtetit në ekonomi (2015)

AUTOR I SHKRIMEVE SHKENCORE

Në Shqipëri:

 • 50-vjetori i BE-së dhe Shqipërisë
 • Buxheti jo realist,qeveria të reflektojë
 • Alarmi, tre muaj për shpëtimin e euros
 • Analiza e çmimeve të aseteve, fituese e Nobel-it
 • Arsimi i lartë dhe politikat fiskale
 • Arsimi i lartë dhe rritja ekonomike
 • Bankat dhe politikat zhvilluese
 • Bill Clinton sjell librin “Ti kthehemi punës”(Përse na nevojitet një qeverisje e mençur për një ekonomi të fortë)
 • Borxhi publik, kërcënim në rritje
 • BSH duhet të jetë më flesksibël dhe agresive
 • Buxhetin e kompromenton rritja ekonomike joreale
 • Demografia ekonomike dhe kriza e pensioneve
 • Ekonomia shqiptare në tranzicion drejt ekonomisë së tregut
 • Euro, 10 vjet histori suksesi dhe sfidash
 • Kriza e euros,makth apo perspektivë?
 • Krizat financiare në botë
 • Më shumë drejtësi ekonomike
 • Mjetet e  Ekonomisë së Tregut
 • Obama dhe rigjallërimi i ekonomisë
 • Parajsa e luftës fiskale
 • Patatet,qepet,mollët dhe struktura e re e ekonomisë
 • Post tranzicioni ,modeli dhe prioritetet e reja ekonomike
 • Prona private e kanonizuar
 • Reforma e sistemit financiar, bankar dhe Çmimet
 • Robëria dhe liria ekonomike në Shqipëri
 • Samiti i BE mbaroi-Kriza vazhdon
 • Samiti i BE-se dhe sfidat e krizës së borxheve
 • Samiti i G 20 ,kriza e borxheve dhe Greqia
 • Shkenca e Financave dhe reformave ekonomike
 • Shqipëria në Evropë – ëndërr apo realitet
 • Sistemi i ri financiar në përputhje me Reformën Ekonomike
 • Strategjia e Reduktimit të Varfërisë – Një hap i rëndësishëm për integrimin
 • Tejkalohet deficiti buxhetor,tronditen financat
 • Tregti komplementare apo nacionale
 • Trinomi kërcënues për eurozonën
 • Alarmi, tre muaj për shpëtimin e euros
 • Analiza e çmimeve të aseteve, fituese e Nobel-it
 • Arsimi i lartë dhe politikat fiskale
 • Arsimi i lartë dhe rritja ekonomike
 • Bankat dhe politikat zhvilluese
 • Bill Clinton sjell librin “Ti kthehemi punës”(Përse na nevojitet një qeverisje e mençur për një ekonomi të fortë)
 • Borxhi publik, kërcënim në rritje
 • BSH duhet të jetë më flesksibël dhe agresive
 • Ditari i tranzicionit ekonomik dhe tranzicioni ekonomik në Shqipëri
 • Ditëlindja e Amerikës: patriotizëm, përgjegjësi, detyrë
 • Heqja e taksimit të pagave, pranim i dështimit të taksës së sheshtë
 • Kriza dhe debati për euron
 • Kriza e eurozonës, statusi dhe Shqipëria
 • Kriza ekonomike e financiare-sfida e vitit 2013
 • Mësime nga falimentimi i Detroitit
 • Nevoja e “rikthimit të trurit”
 • Parku i liqenit të Prespës dhe Ohrit
 • Praktika e projektimit të tregut, NOBEL në Ekonomi Kriza, nga Samiti në Samit
 • Rrënjët e krizës po pastrohen
 • Saranda, turizmi dhe peshkimi
 • Shqipëria dhe kriza, çfarë vjen pas ?
 • Stabiliteti financiar i kërcënuar
 • Taksa e sheshtë rëndoi ata që kishin të ardhura të ulëta
 • Tatimi progresiv – 500 vjet para marksit
 • Të mos asfiksohet liria ekonomike
 • Të ndalim një “aventurë financiare”  në vend
 • Vjeshta e nxehtë politike dhe akulli i ekonomisë , Do ta ndalojmë pikiatën
 • Zhvillimi, punësimi dhe konsolidimi fiskal

Jashtë Shqipërisë

 • “Problemet e Demokracisë-(Mediterranean Quarterly-A Journal of Global Issues, No. 4 / 1995)
 • “Impakti politik dhe kostoja ekonomike e krizës së Kosovës në Shqipëri” (Mediterranean Quarterly – A Journal of Global Issues 1999)
 • “Zhvillimet ekonomike dhe politike në Shqipëri dhe situate aktuale” (Balkan review 1999)
 • “Sfidat e terrorizmit dhe krimit të organizuar” (Mediterranean Quarterly – A Journal of Global Issues 2003)

GJUHET E HUAJA

 • Anglisht
 • Italisht
 • Rusisht
 • Greqisht